Блог

Компанія Meizu на грані краху :(

11.11.2019 | ТН Вінниця Ліпінський Богдан Олександрович
Компанія Meizu на грані краху :(

В останній рік компанія помітно здала позиції. А зараз справи стали зовсім поганими - незабаром компанія взагалі може припинити своє існування. 
У Meizu вже пройшла чергова хвиля скорочень, яка цього разу затронула відділ маркетингу. Загалом, з початку 2019 року штат виробника скоротився на третину. В рамках скорочення компанія закрила практично всі роздрібні магазини. 

Крім того, компанію залишають і ключові працівники. У липні у відставку подав співзасновник і віце-президент Лі Нан, а за ним Meizu покинув провідний розробник Хун Ханьшуй, що відповідає за розробку оболонки Flyme OS. А щоб не допустити банкрутства, компанію почала фінансувати держава.

Давайте розберемо кілька аспектів, які привели компанію до тих плачевних результатів.

Погляд компанії на ринок смартфонів неактуальний

Найвідомішими брендами китайських смартфонів були Xiaomi і Meizu, їх же найчастіше порівнювали між собою. Це було ідеологічне протистояння: Xiaomi ставила на кількість і випускала пристрої на будь-який смак у всіх сегментах, тоді як Meizu випускала по одному хіту в рік. Але як показав час: неможливо вижити в індустрії смартфонів випускаючи один гідний пристрій в рік.

У топ-5 найпопулярніших брендів всі, окрім Apple, ставлять на кількість: Samsung, Huawei, Oppo, Xiaomi. З цієї причини один бренд розвивається, а другий просить фінансової допомоги у держави і закриває підрозділи в декількох країнах.


Економія на характеристиках

У Meizu розуміли ситуацію задовго до фінансової катастрофи і спробували перебудуватися. У 2015 році компанія змінила пріоритети і поставила на кількість, але не вийшло - по співвідношенню ціни і характеристик її бюджетники безперечно поступалися конкурентам. 

Яскравим прикладом є Meizu 15 Lite який на старті продажу коштував близько 6 тисяч гривень. Він видає всього 80 тисяч балів в Antutu, хоча смартфони такого ж рівня вже пересікали відмітку в 100 тисяч. Ємність акумулятора - всього 3000 мАг, що гарантує слабку автономність, камера одинарна. За цю ж ціну у офіційних продавців можна було взяти моделі, більш вигідні за всіма параметрами.

А перший смартфон на Snapdragon компанія випустила аж в 2017 році, ним виявився M6 Note.

Meizu Note 8 на старті продажу коштував 7 тисяч. У нього гідний IPS - екран на 6 дюймів, міцний металевий корпус. Але з Snapdragon 632 і 3600 мАг по продуктивності і автономності він поступався Honor 8X і Redmi Note 6 Pro.
Крім якості, конкуренти обходять Meizu за кількістю. Huawei, Xiaomi і Samsung за рік видають кілька хітів в бюджетному і середньому цінових категориях. Причому, лінійки можуть оновлюватися і двічі в рік: Samsung в 2018 році випустила два смартфона сегмента 12-17 тисяч гривень - Galaxy A7 і Galaxy A8.
Логіка проста - чим новіше апарат, тим він більш привабливий. Meizu відстає і в цьому плані: смартфони гірше аніж в конкурентів і за характеристиками, і за новизною.


За останні 10 років мобільний ринок сильно змінився. Meizu не змогла перебудуватися, тому і виявилася зайвою. Щоб вижити і бути в числі кращих, для виробників Android-смартфонів важливі три чинники: широкий асортимент смартфонів, слідування трендам і грамотне просування. Ці моменти Meizu ігнорувала в кращі часи, але зараз без них ніяк. Компанія виявилася зайвою в сучасному світі.


877
Поділитися з друзями